geplande route

geplande route

Joshua Tree National Park - Mojave Desert

vrijdag 1 mei 2015

Ondanks de warmte hebben we de generator niet nodig gehad, de techniek van ’s avonds alle ramen tegen elkaar opzetten werkt uitstekend, er is genoeg wind. We hebben dan ook weer prima geslapen. We kunnen het rustig aandoen vandaag want we blijven vannacht weer in het Joshua Tree National Park slapen, maar dan wel aan de andere kant in de Mojave Desert. We rijden de lange slingerweg door het park naar het noorden en stoppen zo nu en dan bij een kleine parkeerplaats aan de kant om wat foto’s te nemen. 
Cholla cactus
Bij het Cholla Cactus Garden lopen we een klein stukje het binnenland in, hier staan heel veel Cholla cactussen bij elkaar. Dit is een van de meest opzienbarende verzamelingen van de Cholla Cactus ter wereld. De cactus groeit hier dankzij een zeldzame combinatie van grondsoort, hoogte, en de droge omgeving.  Ondanks de droogte beginnen ze toch voorzichtig te bloeien al zijn er ook al een aantal door de droogte af gestorven. Deze Cholla cactus laat om zich voort te planten in de bloei ronde bollen los die wegwaaien of zich hechten aan de vacht van een dier of de kleren of huid van een mens. Als zo’n bol vastzit is hij echt moeilijk te verwijderen.
Waar de Colorado Desert overgaat in de Mojave Desert verandert het landschap, het is minder vlak en we zien de eerste Joshua Trees. 
Joshua Tree
In Joshua Tree National Park komen drie ecosystemen bij elkaar. De Colorado Desert, een laaggelegen gebied waarin de overvloedig aanwezige creosotestruik het dorre landschap overheerst. De Mojave Desert, waar het enigszins koeler en vochtiger is. Weinig gebieden illustreren zo duidelijk het contrast tussen een hoog en laag gelegen woestijn. Het derde ecosysteem wordt gevormd door de vijf oases van waaierpalmen, die in het park verspreid liggen. Zij geven daarmee de weinige plaatsen aan waar water dicht aan de oppervlakte komt. Het park werd ingesteld ter bescherming van de Joshua Tree. Dat is, anders dan de naam doet vermoeden, geen boom maar een grote plant, die behoort tot de familie van de Yucca's. De grillig gevormde Joshua Tree is een van de meest karakteristieke planten  in de Mojave Desert. 
De grootste exemplaren zijn ongeveer 12 meter hoog, en zijn naar schatting ongeveer 900 jaar oud. De Joshua Tree vormt een erg belangrijke schakel in het ecosysteem van de woestijn, de plant biedt onderdak aan talrijke vogels, zoogdieren, insecten en hagedissen. Vroeger zijn hier ongeveer 300 verschillende mijnen operationeel geweest. Op diverse plaatsen kan je de (soms goed bewaarde) overblijfselen hiervan zien.
Bij de Belle Campground aangekomen gaan we vast kijken of er een leuk plekje voor ons is en nu we die inderdaad vinden claimen we die ook maar gelijk, het is tenslotte vrijdag dus de kans is aanwezig dat het vanavond vol is. We drinken een kop koffie om ons plekje in te wijden en hangen het strookje aan de paal om aan te geven dat de plek bezet is. We vertrouwen niet helemaal op het strookje alleen, daar hebben we in het verleden al eens een slechte ervaring mee gehad, daarom leggen we een tafelkleed over de picknick tafel, verzwaren dit met een paar stenen en hangen een fel oranje handdoek over de grill, dit moet toch wel opvallen.
Boulders
We rijden de park drive weer verder, passeren enkele trailheads die voor ons te lang zijn en enkele 4WD wegen, die voor ons camper echt verboden zijn. Toch stoppen we vaak op een parkeerplaats want telkens zien we een mooiere Joshua Tree om te fotograferen. We zien prachtige rotsformaties, deze boulders lijken er wel opgestapeld speciaal voor de toeristen maar in werkelijkheid liggen ze hier al miljoenen jaren.  Als we bij  de Barker Dam Trail komen gaan we toch een stuk wandelen, deze trail is 1,2 miles en volgens de Ranger bij het Visitors Center hebben we hier de meeste kans om Bighorn Cheeps te zien. Hier komen ze vaak naar beneden om te eten en te drinken. Deze dam werd omstreeks het jaar 1900 gebouwd voor de watervoorziening van het vee en voor de mijnbouw. In het kleine reservoir staat vaak water, waarin de tegenoverliggende rotsen mooi worden gereflecteerd.  Het eerste stuk van de trail gaat tussen de boulders door, erg fotogeniek zeker met al die cactussen tussen de rotsen. Zelfs hier willen de cactussen bloeien met prachtige felgekleurde bloemen. Bij de Barker Dam aangekomen blijkt het stuwmeertje volledig opgedroogd en is er geen Bighorn Cheep te zien, alleen een kleine Antelope Ground Squirrel komt ons begroeten. De andere helft van de trail gaat over de vlakke desert tussen de Joshua Trees door,  hier is het aanmerkelijk warmer. Terug bij de camper volgen we de rest van de park drive en slaan nog een keer af om een korte trail te lopen naar een hoog uitkijkpunt de Keys view. Aangekomen op dat hoogste punt kun je tientallen kilometers ver kijken, het is jammer genoeg wel wat wazig, zodat een mooi vergezicht op de foto niet echt lukt.
Belle campground
Dan rijden we richting de westelijke ingang en nemen we de highway buiten het park om via de noordelijke ingang het park weer in te rijden. Tijd om onze campground op te zoeken en te zien of onze plek nog van ons is. Bij de meeste campgrounds waar we langs rijden hangt al een bordje vol, ook de Belle Campground is helemaal vol maar gelukkig staat er niemand op onze gereserveerde plek en we kunnen dus met een gerust hart de barbecue aansteken. Terwijl wij zitten te eten komen er nog een heleboel kampeerders langsrijden op zoek naar een plekje, wij zijn blij dat we zo wijs waren deze plek vanochtend al te claimen. We staan zo mooi, we kunnen hier genieten van een prachtige zonsondergang, we zitten zelfs nog heel lang buiten.

Vandaag gereden: 97 miles  (156 km)
Campground: Belle Campground – Joshua Tree National Park


Geen opmerkingen:

Een reactie posten